Lenyúlás

Nem, nem a kurucinfóról akarok írni, amely a breszti szovjet-náci közös díszszemléről írott évfordulós cikkünket némi vikipédiás adalékkal felhígítva és a történet talán legjelentéktelenebb mozzanata, a szovjet kapitány zsidó származása köré átfabrikálva – ha nincs másod, csak kalapácsod, mindenben a szöget látod – néhány nappal később hivatkozás nélkül leközölte. Sajnos az eset teljesen általános a magyar sajtóban, különösen az internetesben. Ami azt mutatja, hogy a magyar írástudók nemcsak tisztességnek, de fantáziának is híján vannak.

Hanem arról az emlékkönyvről, amelyet a Balassi kiadó jelentetett meg Jankovics József 60. születésnapjára a régi magyar irodalom színe-javának közreműködésével, s amelynek két fő része – az általános illetve a személyhez szóló tanulmányok – közül az előbbinek a „Studiolum” címet adták. A letölthető pdf-en, amelyen címlap sincs, még úgy is tűnik, mintha ez lenne a tanulmánykötet címe, és Studiolum.pdf címmel szerepel az egyes szerzők internetes bibliográfiáiban is.

Nem, nincs copyrightunk a Studiolum szóra, amely „dolgozószobácska” jelentésben egyszerű latin köznév. De rendkívül ritka köznév. Mielőtt kiadónkat 2000 tájékán ezen a néven bejegyezték volna, mindössze két előfordulása szerepelt az egész neten, azok is egy-egy latin szótár címszavaként. Ma tizenháromezer. A szó a Studiolum kiadó névjegyeként vált ismertté külföldön és idehaza épp azokban a körökben, akik az emlékkönyvet is kézbe veszik. S ha valaki, hát a Balassi igazán tudja ezt, hiszen egy rövid ideig nekik is készítettünk CD-sorozatot „Studiolum Hungaricum” címmel: Janus Pannonius összes műveit, Cesare Ripa Iconologiá-ját, szimbólumtárat, történeti bibliográfiákat. Ezer más jól csengő latin szó közül választhattak volna címet kötetükhöz, nem csak azt az egyet, amely hozzánk kapcsolódva vált branddé.

Tényleg ennyire híján vannak fantáziának a magyar írástudók?

22 megjegyzés:

bitxəšï írta...

Szomorú.....

Ami a kuckuc infót illeti, nem csak ők dolgoznak így..
tiboru: "Az egyik színes-szagos havilap egyik tavaszi számában a konteóblog egyik posztjából (MALÉV-240-es járat) lopott szöveg jelent meg; a honvedelem.hu a lemilblogból lopott szemrebbenés nélkül (SAS-cikk), de a csurtusblogból is nyúlt már le nem akárki, hanem az MTI (Aszlányi Károly-megemlékezés).
Szóval mindenki lop, mert a blogszöveg ingyér' van, a bloggerbe pedig mindenki beletörölheti a lábát."


http://csucsuka.blog.hu/2009/09/01/csondzsakbol_hangot_lop

Studiolum írta...

Hát igen, épp erről van szó.

És még szomorúbb, hogy ott tartunk, hogy ha olykor a lenyúlókat is megszólaltatják, már nem is értik, mi a baj, illetve arra hivatkoznak, hogy „mindenki így csinálja Magyarországon”.

bitxəšï írta...

Megnéztem a linket, hihetetlen figura ez a babiczky (szándékosan kisbetűvel)....
Kicsit el van szállva magától a figura.

G.d.Magister írta...

No, csak hogy én is panaszkodjak, már tőlem is loptak, igaz, előtte szóltak:

http://laudator.blog.hu/2009/05/17/ime_a_tv2_atveres_es_igenytelenseg

Nem lehet levédeni a cikkeinket? Vagy ez vágyálom, meg túl bonyolult lenne jogilag?

Komaváry írta...

Le van védve a cikk (ezt biztosítja a szerzői jog), a gond az, hogy egyrészt pl. a TV2-es esetnél a tartalmat vették át, másrészt pedig még ha végigviszed jogi úton is (ami pl. a kurucz-szerű oldalakon eleve reménytelen), sokkal több időt és pénzt vesztesz, mintha egyszerűen legyintenél rá. És ezt jól tudják a lenyúlók is.

Studiolum írta...

Mi lenne, ha létrehoznánk egy olyan, közösséginek szánt blogot a blog.hu-n, amelyre ki-ki beírhatná/belinkelhetné, ki és hogy lopta meg? És persze egyúttal felkérnénk a közreműködőket meg egyéb fórumokat (mindenki lehet egyszer meglopott) a blog népszerűsítésére.

A legnagyobb gengsztereket persze ez se tartaná vissza, de a legtöbb fehérgalléros plagizátor azért abban bízik, hogy ha rajt’ is kapják, legföljebb némi helyi jajgatás lesz a meglopott blogján, aztán majd elülnek a hullámok. Egy ilyen nem is virtuális, hanem nagyon is valóságos szégyenfalon viszont biztosíthatnánk a tolvaj neve és reputációja számára az öröklétet. A meglopottak számára pedig a publicitást, hiszen akitől lopni érdemes, azt olvasni is érdemes.

bitxəšï írta...

Jó ötlet, támogatom!

HAlga írta...

plágium.blog:
Esetleg a meglopók és meglopottak toplistájával.

Más:
Ahogy látom, a tartalomjegyzék legutóbbi képei nem működnek link-ként.

Üdvözlettel, HAlga

Studiolum írta...

A mindenit, köszönöm, hogy szóltál. Kimaradt a „map” tag. Javítottam.

Igen, a toplista sem rossz ötlet. Érik a dolog.

Farkas írta...

Jogos. Tavasszal, amikor a kötet megjelent, én a Studiolum miatt azt hittem, hogy valahogy a Studiolum is részt vett a szerkesztésben. Ez így megtévesztő. Viszont jó hír, hogy azóta úgy látszik eltűnt a könyvtárlistázás lehetősége, a linken nem jön be semmi, a link nem vezet sehová.

Studiolum írta...

Nem, nem. Csak az alkönyvtár listázási lehetősége szűnt meg, de egy könyvtárral feljebb, a teljes kötetnél még mindig ott az összes link. Most javítottam a saját linkemet, úgyhogy azon ez jön be. Nem is baj, ha már egyszer megjelent a könyv, jó, ha hozzá lehet férni. Most már csak rosszabb volna, ha még ezt is leszednék, hiszen a kötetben is, meg a kollégák netes bibliográfiáiban is ott szerepel továbbra is a Studiolum.

Marguerite írta...

de honnan van ez a "ha nincs másod, csak kalapácsod..." mondás?!
annyira ritmusa van, mint egy dalszövegnek, és vicces és találó, nagyon tetszik!

vagy ez valami, amit mindenki ismer, csak én valahogy kimaradtam?

Studiolum írta...

Szerénységemtől [meghatotttan meghajol]

Ihletett pillanat szikrája. Így születnek a népdalok.

(Amivel persze egyszersmind a magyar írástudók fantáziátlanságának dogmáját is cáfolom. Nem minden krétai hazudik.)

G.d.Magister írta...

Studiolum,

én ezt a kalapácsos dolgot mintha már hallottam volna... ezt publikáltad valahol? :) Vagy csak annyira jó, hogy ismerősnek hat?

Studiolum írta...

Hogyne publikáltam volna: itt ni. :) A poszt megírásának hevületében pattant ki belőlem.

De hogy pontos legyek, ezt a kipattanást a formára értettem, minthogy Marguerite elsősorban a formára kérdezett rá. A tartalom, hogy akinek csak kalapácsa van, egyfolytában a szöget keresi, kuszán motoszkált bennem, én angolul olvastam régesrég, de a pontos megfogalmazást már teljesen elfelejtettem, azért voltam kénytelen újrafogalmazni magyarul. No tényleg így születnek a népdalok.

Farkas írta...

Nekem is tetszett a verses fordítás, komoly XVII. századi elődökre tekint vissza: Beniczky Péter, Fráter István, de azt hiszem Dugonicsnak is van még verses közmondásgyűjteménye.
A forrás:
http://en.wikipedia.org/wiki/Law_of_the_instrument

Studiolum írta...

Fantasztikus! Nagyon köszönöm. Így születnek a népdalkutatók.

spali írta...

úgy vélem, igazi "nyúlás"-konjunktúrában élünk: nem csak a betűt, hanem a gondolat minden manifesztációját nyúlják azok, akiknek bár "hatalom" adatott, de kreativitás mellé, hogy azzal mit is kéne csinálni, már kevésbé...
csak egy eklatáns példa (némi kolonializációs felhang tovább fűszerezi a dolgot (vö. nagy hal megeszi kis halat)): az átlátszó beton esete.
a feltaláló: http://www.litracon.hu/
tolvaj #1: http://www.andreasbittis.de/tc01.html
tolvaj #2: http://www.luccon.de/en/contact.php
ahogy kurt vonnegut mondaná (Isten nyugosztalja): "így megy ez!"

Studiolum írta...

hát így.

Az átlátszó beton ügyét még a feltalálás beharangozásakor egy darabig figyelemmel követtem, s már akkor előrevetítette az árnyékát, hogy ennyi hazai szerencsétlenkedésből nem is lehet más, csak nagy külföldi lenyúlás. Szomorúan látom, hogy tényleg így lett.

A második lapon egyébként már a fiókcégvezetők fényképei sem ígérnek semmi jót, egytől egyig olyanok, mint valami jól sikerült maffiatalálkozó résztvevői. Hogy nézhetnek ki azok, akiknek még a fényképét se merték kitenni?

Fejes László írta...

Lett valami a lenyúlós blogból? Asszem, rendszeresen lenen anyagom...

Studiolum írta...

Nem, sajnos elúszott a sok más mellett. (Ahogy Robert Capa mondta, akinek napi húsz ötlete van, annak muszáj elajándékoznia őket.) Pedig tényleg érdemes volna, mert anyag termelődik hozzá rendesen.

IttasKöltő írta...

Két javaslat blogcímnek, hogy érezzék a bűnösök, nem félünk tőlük, SŐT!!!
-Cosa blogstra a bosszúálló
-Blogfia a megtorló
:D