És nemzetközivé lesz

Nagyon érdekes figyelemmel kísérni, írja Wang Wei, a keveredésnek, internacionalizálódásnak, globalizációnak, vagy hogy nagyon is blogunkhoz illő kifejezéssel éljünk, perzsavásárnak azt a folyamatát, amely lassanként úrrá lesz a városon.

Tegnap Palma régi városnegyedében kóborolva jutottam el az egyik legcsöndesebb térre, a Santa Fe templom előtt, amely a város egyik legrégebbi temploma.

Tapia de las JerónimasA szemközti sarok még a jeronimiták kolostora. A kolostor mellett tovább haladva
balra lesz a Santa Fe temploma, és előtte, jobbkéz felé a tér.


Tapia de las Jerónimas
Tapia de las Jerónimas
A templom nemrégiben ökumenikus vagy ki tudja milyen egyéb megfontolásból ukrán görögkatolikus templommá alakult át.

Tapia de las Jerónimas
A Porta d’es Camp felőli oldalon magasodik az egykori arab városfal utolsó maradványa, amely egyszersmind a jeronimita kolostor támfala. Itt, a fal tövében volt a zsidó temető még évszázadokkal az után is, hogy I. Jakab meghódította Mallorcát.

Tapia de las Jerónimas
Az arab fal mellett átépítés alatt álló épület falán meglepő graffiti fogad: Visca Transilvania Lliure! – „Éljen a szabad Erdély!” – katalánul! A „Visca Catalunya Lliure” (Éljen a szabad Katalónia) felirat még néhány éve is gyakori volt városszerte, ma már jóval kevésbé. Ezek szerint, úgy tűnik, a katalán függetlenségi mozgalom kiterjesztette határait, s lángja, mely önzetlen módon valamennyi nép függetlenségéért lobog, immár a Kárpátokat nyaldossa…Visca la Terra Lliure!

4 megjegyzés:

anna írta...

sasszemű wang wei! de rajta kívül vajon hány mallorcai tudja, hol van erdély?

Studiolum írta...

Gondolom, nem kevesen, Bram Stoker és Lugosi Béla ott is nagy siker volt…

anna írta...

akkor lehet, hogy dracula írta föl?

Studiolum írta...

hát amennyi furcsa szerzet megfordul manapság Mallorcán…