Csapataink Gázánál

Az I. világháborúban 1916-1918 között Gázánál szolgáló osztrák-magyar tarackos üteg emlékplakettje
Kvízkérdésnek ez is biztos buktató lenne: Melyik magyar király hadserege vonult be először Jeruzsálembe? Én biztosan II. Andrásra tippelnék, aki részt vett az ötödik keresztes hadjáraton, még a Jeruzsálem királya címet is elhozta onnét. Pedig nem. András épp csak a határt lépte át, s hogy a Szentföldet lábával illette, megkönnyebbülten fordult vissza Acre várától sürgősebb itthoni teendőihez.

A helyes válasz Ferenc József, aki az András által felvett impozáns címet, legalábbis hivatalosan, utolsó előttiként viselte. Igaz, ő is vonakodva írta alá a Szuezi-csatorna elfoglalására küldött tarackos üteg menetparancsát, megjegyezve: „na azt hiszem, ezeket se látjuk többet” – bár ebben szerencsére tévedett, mint oly sok másban is.

Aki a külpolitikában többre értékeli a tájékozottságot a naprakészségnél, föltétlenül olvassa el a merész stratégiai húzásról Gyuri kissé megkésett helyszíni tudósítását, aki a jeruzsálemi osztrák-magyar vendégházban bukkant honvédeink nyomára.

Update: Gyuri időközben átköltözött a Wang folyóra, s itt újra közölte a haditudósítást, javított, bővített, gazdagon illusztrált formában.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

már önmagában a gebirgshaubitzbatterie is....

Studiolum írta...

...ráadásul a sivatagban...

Liang Sheng írta...

Hmm... És mi a helyes válasz a "Melyik magyar király vonult be először Jeruzsálembe" kérdésre? Tippem van, de még nem csekkoltam végig, hogy az előtte uralkodó királyok egyike sem vonult be a városba.