Teanap

Tea Kam internetes boltjából, Hongkong, Kína
Kam, mint azt internetes teaboltjának beköszöntő fejtörője is mutatja, vidám és akkurátus ember. A csomagot, amelyben nem egészen két és fél kiló teát küldött Hongkongból, hetvenöt darab bélyegből gondosan kirakott mozaikszőnyeg teríti be mintegy második védőrétegként összesen háromszázkilenc hongkongi dollár, azaz nem egészen huszonöt euró értékben. Ötvenegy darab ötdolláros, húsz darab két dollár hatvan centes, sőt arra is ügyelt, hogy még a csomag aljára is kerüljön négy darab ötvencentes, mintegy beszegni a szőnyeget.

Tea Kam internetes boltjából, Hongkong, Kína: 5 dolláros és 50 centes hongkongi bélyegek a csomagon
A teák minőségében azonban Kam nem ismer tréfát. Személyesen járja be áruért az egész Kína teavidékeit a szüreti naptárt követve, amelyet közzé is tesz lapján, részletes leírást mellékelve az egyes teák idei minőségéről és elkészítésük módjáról, például így:

2007 is a hot year, weather-wise. We are getting 30C temperature even in Oct. So Kam wasn't expecting good Autumn tea at all. First batch of 2007 Autumn TGY came out around mid Oct. but Kam found it very unimpressive. Then came the 2nd harvest. Kam test drank, and jumped out of joy through the roof!

(A 2007-es év hot, mármint időjárás szempontjából. Még októberben is 30 ºC fölött vagyunk. Ezért aztán Kam egyáltalán nem reménykedett jó őszi teában. A 2007-es őszi Tie Guan Yin tea első szürete október közepe táján került piacra, s Kam ezt rendkívül jelentéktelennek találta. Aztán jött a második szüret. Kam megkóstolta, és örömében lefejelte a mennyezetet!)


Ez a Tie Guan Yin oolong – azaz félig fermentált – tea az egyik sztenderd fajta, amelyet már évek óta nagy mennyiségben rendelünk Kamtól. Határozott, elegáns íze van, finom orchidea – mások szerint narancshéj – árnyalattal. A másik a jázmintea, amely ugyan nem tartozik a teabolondok kedvencei közé, de aki szereti az ilyet (például mi, bátran szembeszállva Gyuri ízlésterrorjával), annak nagyon megéri Kamtól rendelni, mert ezerszer illatosabb, mint bármi, amit Európában kapni. A harmadik fajta, amelyet most először próbáltunk ki, egy Qi Men Red, az egyetlen vörös tea, amely szerepel a tíz leghíresebb kínai tea listáján. Csodás íze van, mint a finom meleg tejnek vagy inkább madártejnek, talán egy kis csokival. Nagyon hasonlít ahhoz a kaspi-tengeri teához, amelyet Iránból hoztunk (és amelyről még írni fogok).

Háromfajta tea Kam internetes boltjából, Hongkong, Kína: Qi Men Red, Tie Guan Yi King, Jázmin (Xian Pian)
A negyedik kedvencünk a Dragon Well Before Rain. Ez egy könnyű, mégis erősen illatos zöld tea. Engem leginkább a néhány friss levelével együtt főzött zsenge kukorica levének illatára emlékeztet, amelyet gyerekkoromban nagyon szerettem. Most csak azért nem rendeltünk, mert a zöld tea annál jobb, minél frissebb, és mindjárt itt az új szüret. S mivel Kamnál a szállítás benne van a tea árában, nem jelent extra költséget, ha nem egyszerre rendelünk.

Mind a négy tea – mint ahogy az a jó teáktól minimálisan elvárható – legalább három-négy lefőzést kibír, a Qi Men még többet is. Ezért ezek a teák valójában jóval olcsóbbak, mint olcsóbbnak tűnő európai társaik. Vagy akár mint Kam olcsóbb teái.

Háromfajta tea Kam internetes boltjából, Hongkong, Kína: Qi Men Red, Tie Guan Yi King, Jázmin (Xian Pian)
Mindig nagy ünnep az a nap, amikor megérkezik az az évi teaszállítmány Kamtól. Idén még az is emeli az ünnep fényét, hogy két nappal később újabb csomag érkezik Jing Lu asszony kantoni (Guangzhou) internetes teaboltjából. Tőle először rendelünk teát, még nem tudjuk, milyen lesz. Majd tudósítunk. A csomagolás mindenképpen ígéretes.

Tea Jing Lu internetes boltjából, Kanton (Guangzhou), Kína

8 megjegyzés:

Liang Sheng írta...

Kíváncsi lennék, milyenek voltak a Jing-féle oolongok? Ajánlanád valamelyiket?

Studiolum írta...

Nem voltak igazán jók. Beszélek Katával, ő mit gondolt róluk, aztán bővebben is megírom.

Névtelen írta...

Kedves Studiolum!
Nagy örömmel találtunk az írásra Kam teaboltjáról, rendeltünk is tőle, a pénz is elment, de azóta (szept. 30.) semmi hír felőle, a honlapján keresztül küldött leveleinkre sem reagál. Tapasztalt már ilyet nála? Mire számíthatunk vajon? Szívesen olvasnánk tanácsát, üdvözlettel
Demjén Bence

Studiolum írta...

Kam sajnos kicsit tényleg lassú, bár ez az egy hónapon túl nyúló szállítási idő azért szokatlan nála. Az is lehet, hogy októberben még szüret utáni beszerző körúton volt Kínában, és csak egy-két héttel később adta fel a rendelést. Mindenképpen érdemes neki még írni, mert bár nem nagy levélíró, azért ismételt sürgetésre csak válaszol. Én is írok neki azonnal, hogy ne hagyjon szégyenben. Ha van hír a küldeményről, értesítsenek!

Névtelen írta...

Kedves Studiolum!
Nagy örömünkre előkerült Kam, a számítógép hibája miatt kéri elnézésünket és a héten postázza a csomagot, ami még két hetet jelent.
Reméljük az ünnepet már teázással töltjük :)
Azt kérte még Kam, hogy ha lehet áruljuk el, honnan szereztünk tudomást róla. Megadhatom ezt a linket, vagy csak általánosságot válaszoljak?
Köszönjük ezúton is!
DB

Studiolum írta...

Kedves Bence, nagyon örülök, hogy végre megoldódott a dolog. Közben én is rendeltem teát, és még az sem jött meg, úgyhogy gondoltam, hogy valami generálprobléma lehet.

Persze, nyugodtan megírhatja, hogy innen talált rá. Érdemes az angol változat linkjét is megadni, a cikk végén, az utolsó kép alatt. Én úgy emlékszem, annak idején már el is küldtem neki a linket, bár ebben már nem vagyok biztos. De ha olvasta is, jól fog esni neki újra látni, hogy híre kél itt a Távol-Nyugaton. A biztonság kedvéért megírhatja neki, hogy a blog szerzője Tamas Sajo (azaz én, ékezeteimtől megfosztva), így egyből azonosítani tud majd. Jó teázást kívánok!

Névtelen írta...

Megérkezett! Még ugyan nem volt módunk megkóstolni a karácsonyi ajándékká előlépett teákat, de a kisabrosznyi bélyeggel ellátott csomagnak így is nagyon örülünk. Köszönjük még egyszer!
DB

Studiolum írta...

Nagyon örülök, és igazán kíváncsi volnék egy kóstolás utáni beszámolóra.