Jöjjön velünk Dél-Csehországba!


A kilencvenes évek elején történt. Levéltári kutatásra indultam Prágába, de csak félútig jutottam a Trabanttal. A cseh-szlovák határon betontömbök jelölték a frissen létrehozott kötőjelet, s a tömbökön túl a cseh hatóságok, nyugatosságukat bizonyítva, már nyolcszáz korona autópálya-díjat követeltek. Letértem hát, hogy mellékúton jussak el Prágába. Az első falu Valtice volt, ahol megpillantottam Európa egyik legimpozánsabb barokk kastélyát. Mindjárt utána következett Lednice, a neogótikus Liechtenstein-palotával. A következő hely Mikulov, azaz Nikolsburg reneszánsz városkája volt, a lenyűgöző zsidó negyeddel és Európa egyik legrégibb zsidó temetőjével. Utána jött Znojmo hegytetőn álló középkori városa, Telč mesebeli reneszánsz városkája egy tó közepén álló szigeten, Jindřichův Hradec reneszánsz főtere, Český Krumlov a Moldva kettős kanyarulatával… amelyek azóta szinte mind felkerültek a világörökség listájára. Egy hétbe telt, míg eljutottam Prágába. És egy életre megszerettem Dél-Csehországot, ahová, mint a blog bejegyzései mutatják, azóta is visszajárok további felfedezésekért.


Ide, Kelet-Európa műemlékekben talán leggazdagabb és egyszersmind legkevésbé ismert vidékére hívjuk meg olvasóinkat az október végi hosszú hétvégére, október 22-től 26-ig. Az ötnapos túra során meglátogatjuk Brnóban a reneszánsz krokodilt és a szecessziós városnegyedet, Telč és Jindřichův Hradec reneszánsz városkáit, Třebíč és Mikulov épen fennmaradt zsidó negyedeit és zsidó temetőjét, Třeboň középkori városát a dél-cseh tóvidék közepén, a Švejkből és a Budweis sörről ismert České Budějovicét, a lenyűgöző fekvésű Český Krumlovot, és a Rosenbergek, a középkori és reneszánsz Csehország leghatalmasabb főurai birtokainak más központjait: Rožmberk várát, a vysší brodi gótikus ciszterci kolostort, Kájov búcsújáró templomát, Prachaticét, a dunai sókereskedelem gazdag cseh végállomását. Kirándulunk a Moldva-parti várakhoz, a Böhmerwald hegyeiben, és a Vidra-folyó mentén, Európa egyetlen vidrarezervátumában. És persze végigkóstoljuk a pompás cseh konyhát is Brünn óvárosában, Telč szigetén, a třeboňi halvendéglőkben, és a Böhmerwald hagyományos német Gasthausaiban.

Útiköltség, a létszámtól függően, körülbelül 85 ezer forint, amely magában foglalja az autóbusz, a szállások (reggelivel) és a vezetés árát. Aki úgy gondolja, szeretne jönni, e hét végéig, szeptember 7-ig jelezze a wang@studiolum.com címen, egyelőre minden kötelezettség nélkül, hogy ennek alapján összeállíthassuk a végleges programot, szállás-listát és útiköltséget.


czechcome czechcome czechcome czechcome czechcome czechcome czechcome czechcome czechcome czechcome czechcome czechcome czechcome czechcome czechcome czechcome

8 megjegyzés:

Tamas DEAK írta...

... és újra és újra. Nagyon köszönjük ezt az utat is, felejthetetlen élményekkel, tájakkal, történelemmel gazdagodtunk. Lassan azon fogok meglepődni, amikor egyszer nem fogok meglepődni :)

Kovács Juli írta...

Sebtiben írok, mert aztán jönnek a hétköznapok, újra elkap a gépszíj és menthetetlenül kicsúszok a határidőből. Csak az történt velem ezúttal is, amire eleve számítottam Tamás korábbi útjai alapján: megint kitárult egy kis ablak és gazdagabb lettem nem csak felejthetetlen élményekkel, hanem tudással is. Van bőven minek utánanéznem, s ezáltal nem lezárni, hanem inkább elnyújtani, még hosszabbá tenni, egyben feldolgozni úti élményeimet. Szerencsésnek érzem magam, hogy nem csak bejutottam a Tugendhat-villába és megismertem történetét, de egyáltalán tudomást szereztem róla, hogy ilyen létezik. Kitörölhetetlenül beleégett emlékezetembe a sorban elénk táruló reneszánsz városkák főtereinek látványa, a Vidra völgyben tett séta (na jó, túra), valamint a Dél-cseh erdő és a kanyargó Moldva folyó látványa, aláfestésként Smetana megunhatatlan muzsikáját hallgatva. Kellemes és kedves útitársaim voltak, sokat nevettem az út során, amely szintén fontos kelléke egy ilyen társas útnak. Akárcsak a jó pálinka. Legközelebb én is bedobom magam. Köszönöm Tamásnak és mindenkinek.

Tamas DEAK írta...

Pontosítom magam a Villa Tugendhat kalkulusait illetően :) ugyebár a villa 8 millió koronát kóstált, ez kb. 1 millió 350 ezer pengő (rosszul emlékeztem, kb. 6 korona ért egy pengőt, 100 cseh koronáért 16-17 pengőt adtak) ez csak 32 gellérthegyi villát ért volna :) vagy 10 darab komplett korabeli magyar filmet. A Horthy Miklós(Petőfi)-híd teljes költségvetése 11 millió pengő volt.

Tamas DEAK írta...

No, Ráth-Végh Istvánnal még Rosenberg-ügyben is érdemes konzultálni :


EGY FŐÚRI LAKODALOM
Főúri kastélyok levéltáraiban olykor fontos okiratok bújnak meg. Századokig porosodnak valamelyik elfeledett zugban, míg végre egy szerencsés kutató rájuk nem bukkan, és felfedezését a világ elé nem tárja, a közönség épülésére és a tudomány gyarapítására.
Ilyen tanulságos okmányt sikerült kiásni egy csehországi kastély levéltárából.Századokig lapult ott értéktelennek vélt gazdasági iratok közt, de amikor lekefélték róla a porréteget, az elfakult tintasorok mögül teljes fénnyel ragyogott elő egy főúri lakodalom nagyszerűsége.
A régi Csehországban a Rosenberg nemzetség tagjai hatalmas és dúsgazdag nagyurak voltak. Még saját külön kísérettel is hivalkodtak, ugyanis a családi hagyomány szerint a hírhedt fehér asszony nem volt más, mint az ősanya, Bertha von Rosenberg.
1576. január 26-án Wilhelm von Rosenberg házasságot kötött Anna Mária badeni hercegnővel. Az említett írás egy jegyzék volt, amelyet a vőlegény gazdasági hivatala állított össze, s arról szólt, mi minden fogyott el az öt napig tartó lakodalom alatt.
Íme az ijesztő pontosságú jegyzék teljes szövege. Elfogyott:
40 szarvas
50 zerge
50 hordó besózott vad
20 vaddisznó
2130 nyúl
250 fácán
30 pulyka
2050 fogoly
20 688 fenyőmadár, szalonka és vadgalamb
20 ökör füstölve
40 ürü füstölve
330 páva
5735 hízott liba
450 csibe
2656 hizlalt kappan és tyúk
18 120 ponty
13 209 csuka
195 márna
6380 pisztráng
3400 vegyes nagy hal
5200 chock rák (egy chock = 10 darab)
150 nagy sügér
350 kis sügér
890 angolna
2309 füstölt orsóhal
1972 füstölt ponty
956 füstölt sügér
450 füstölt csuka
150 hízott ökör
15 hizlalt borjú
20 éves borjú
526 szopós borjú
1526 darab kolbász
654 disznó
456 darab májas hurka
326 darab kásás hurka
450 hízott ürü
395 bárány
350 tőkehal
675 eleven orsóhal
350 füstölt hering
350 szárított hering
4 hordó besózott hering
40 viza
30 947 darab tojás
35 mázsa vaj
29 mázsa zsír
7 mázsa írós vaj
15 mázsa méz
13 mázsa viasz
2 mázsa sajt
50 mázsa faggyú
547 mázsa gyertya
490 véka búza
37 033 véka zab a lovaknak
1100 akó magyar, tiroli és rajnai bor
40 tonna spanyol bor
903 hordó sör
A lelkiismeretes tisztviselők tehát még azt is számba vették, hány véka zabot mértek ki az istállókban, de elmulasztották feljegyezni, hány ló és vendég vett részt a párját ritkító méretű lagzin. Így aztán nem lehet képet alkotni róla, hogy a teméntelen ételből, italból és abrakból mennyi esett egyre.

Studiolum írta...

Ehhez csak annyit, hogy amiképpen a Rosenberg-fészek is magyar kézre jutott (a fenti Wilhelm von Rosenberg húga, Eva a szigetvári Zrínyi Miklóshoz ment feleségül, s fiuk, János örökli a Rosenberg-várat), úgy a család „saját külön kísértete”, a „fehér asszony”, akiről elnevezett szállodában szálltunk Jindřichův Hradecben, s aki a Rosenbergeket illető jó vagy rossz fordulatok előtt fehérbe vagy feketébe öltözve megjelent a várban, sem biztos, hogy Bertha von Rosenberg volt, hanem egy másik hagyomány szerint magyar királylány, Kunigunda, IV. Béla lánya, aki először II. Přemysl Ottokárhoz, majd annak halála után a Rosenberg-család fejéhez ment feleségül.

Tamas DEAK írta...

De a gasztro ... utánozhatatlan ;)

Bertha Mári írta...

Egy ismerősöm révén értesültem róla, hogy a Zlatá koruna apátságba - amit tavalyelőtti utunk során mi is megcsodálhattunk - visszakerült az értékes csodatevő Madonna-kép.
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/1754065-prezila-nacisty-i-komunisty-madona-zlatokorunska-se-vraci-domu

Tamas DEAK írta...

II. Rákóczi Ferenc visszatért Jindřichův Hradecbe