Temető a Kárpátokban


A Fekete-Tisza felső völgye, Kőrösmező, a régi magyar-lengyel határ.





A Tatár-hágó után a Prut völgyében halad lefelé az út, az első település Tatariv, azaz Tatárfalva. Kijev eleste (1240) után itt húzódott a mongol birodalom határa is, a tatár csapatok többször is betörtek a Kárpátokon, míg csak az Anjou-uralkodók a Máramarosból kiküldött román kenézekkel meg nem alapíttatták ellenük ütközőállamnak a későbbi Moldvát. A tatár határőrök emlékét helynevek lánca őrzi végig a Kárpátok túloldalán, s egyes történészek szerint az ő elszlávosodott leszármazottaik az itteni huculok is, máig a tatárokéra emlékeztető kis termetű, nagy teherbírású lovaikkal.


tatariv1 tatariv1 tatariv1 tatariv1 tatariv1 tatariv1 tatariv1 tatariv1 tatariv1 tatariv1

Tatariv után a Prut völgye néhány száz méteren át kiszélesedik, s jobboldalt olyan baldachinos építmény tűnik fel, mint amit a görögkatolikus útszéli Mária-szobrok fölé állítanak. Sokszor elhaladtam mellette, mielőtt először megnéztem.



A baldachin alatt azonban nem Mária-szobor van, hanem kereszt, amelyet háromnyelvű – német, magyar, ukrán – felirata szerint a hadisírok gondozását végző Osztrák Fekete Kereszt és a magyar Hadtörténeti Intézet és Múzeum állítottak 2005-ben az első világháborúban itt elesett osztrák-magyar katonák emlékére. Körötte négy oldalt két-két sornyi, talán inkább szimbolikus mint valóságos sírkereszt, összesen negyvennyolc darab.


tatariv2 tatariv2 tatariv2 tatariv2 tatariv2 tatariv2

Vajon mikor eshettek el honfitársaink? Az 1914 végi orosz offenzíva során, amely Kőrösmezőig is elért? A Galíciát visszafoglaló 1915-ös tavaszi hadjárat idején? Több egymást követő ütközetben a Tatár-hágó védelmében? Aki tudja, írja meg.


5 megjegyzés:

Tamas DEAK írta...

Fogok róla pár szépirodalmi mondatot olvasni az úton :)
Én az 1914-es harcokra tippelek, de valszleg lesz itt szakértő a témában, aki egész pontosan fog írni. Ha lennének nevek a sírokon, a veszteséglistából ki tudnánk bogozni.

M. Fehérvári Judit írta...

Nem tudom, de a bejegyzés linkjét megosztom a blogomban, ha nem baj, mert gyönyörűségesek a képek is!
valamelyik történelmi portált kellene meginterjúvolni talán...

Studiolum írta...

Tamás: Ma fölkerült az a pár szépirodalmi mondat, amit akkor olvastál :) de nem biztos, hogy ez a temető azonos az ott említettel. Ez már túl van a Jablonicán, az egykori határállomáson, míg az ottanit az utas és idegenvezetője Jablonicától Körösmező irányában visszafelé találták meg.

Veteran írta...

Ez a temető 1917-ben létesült. Nem azonos a Tatár-hágóról Kőrösmezőre vezető régi út mellett lévő egykori kis sírkerttel. Abban a békéscsabai 101. közös gyalogezred katonái nyugszanak. Bent a fák között, egy kis platón ott állnak a mai napig a törött betonkeresztek. Volt egy másik temető is, magán a hágón, a vámházzal szemben. Oda is a 101. gyalogezred bakáit hantolták el. A kijevi repülőgépgyár üdülője építésénél a 90-es évek elején eldózerolták. Mindkettő sírkert látható ebben a korabeli filmhiradó bejátszásban: https://filmhiradokonline.hu/watch.php?id=3350

Studiolum írta...

Nagyon köszönöm!