Felszabadítók emlékműve


Meghökkentő a gyerekkorunk óta ismert orosz formulát teljesen más kontextusban, s ráadásul négy évvel ante festum viszontlátni.

В ПАМЯТЬ
освобождения г. Пскова от большевизма
германскими войсками
9 июля 1941 г.

Pszkov város felszabadításának
EMLÉKÉRE
a bolsevizmus alól
a német hadsereg által
1941. július 9.

A felszabadított Pszkov mindennapjairól további fényképek láthatóak itt.

Útjelző táblák a felszabadított Pszkovban, 1941

Útjelző táblák a felszabadított Budapesten, az EMKE előtt, 1945 (innen)

17 megjegyzés:

Petrus Augustinus írta...

No de ez az emlékmű gondolom már nem áll Pszkovban? :)

Studiolum írta...

úriember biztosra nem fogad

Studiolum írta...

és mért, azok az emlékművek állnak nálunk?

Studiolum írta...

Természetesen nem kívánom dicsérni a szimbólum által fémjelzett ideológiát, de pusztán vizuálisan van valami nagyvonalúan elegáns és jól eltalált az emlékmű legfelső posztamensének 45 fokos elfordításában, ami tényleg mozgásba indítja a szimbólumot.

Petrus Augustinus írta...

Ezek itt csupán cirillbetűs táblák, melyek már 1946-ban (gondolom) nem álltak. A "felszabadításról" azért viszont áll még néhány emlékmű sajnos... :(

Studiolum írta...

Én sem a táblákra gondoltam, hanem az emlékművekre, amelyekről épp az utóbbi hetekben olvastam valamely megbízható fórumon (urbanistán? most nem emlékszem, hol), hogy kb. öt-tíz áll még. Hát a négy versus negyvenhez képest elfogadható arány.

Studiolum írta...

és az emlegetett Urbanista kedves hivatkozása a poszt pesti komponensére ;)

Tamas DEAK írta...

Háát ... és az elvileg megváltoztatott funkciójú emlékművek ebbe beleszámítanak? (Akár a Szabadságszobor és ami még vidéken, mifelénk is akad.)

Studiolum írta...

Azt hiszem, a számadás ezeket is beleszámította (a Szabadság térit biztosan, az elfeledett vidékiek egy részét is). De nagyon érdekes volna egy jó fotós körképet csinálni róluk!

Megjegyezem:

kilencvenegykettőben Imre bátyámmal nagy projektet dolgoztunk ki a magyar szocialista emlékművek gyors pilot-dokumentálására, tudván, hogy ezek pillanatokon belül el fognak tűnni. Nem dokumentáltuk, hát el is tűntek. De még mindig van egy csomó utolsó kövület. Például a kalocsai könyvtárban végzett kutatásaimról hazaindulva mindig a helyi lidicei emlékmű (van aki még tudja, mi ez?) előt várok a pesti buszra. Egy örökmécses is van előte, amelyből valószínűleg már 90-ben kifogyott a nafta. Ha már szóba jött, hamarosan közzé is teszem.

Studiolum írta...

nemtom, mi ez a beteges vonzódásom az előt egy t-vel írására, de az utóbbi napokban többször is megfigyeltem

talán a kiejtés szerinti írásmód

Tamas DEAK írta...

Lidice:Igen, de az nálam ugyebár szakmai ártalom.
Még egy fontos dolog az olvasóknak, hogy arra figyeljenek hogy így pontos az értelmezés : orosz formulát teljesen más kontextusban.
Ugyanis például egyes francia újságok szerint már 1918-19-ben egyes tartományok mint pl. a Marumures, felszabadultak a magyar iga alól.

Kálmán Dániel írta...

Most nézem csak a képaláírást, így már nem is hihetetlen az a "Monor, 38". Pszkovból meglepőbb lett volna... :) (no jó, persze a többi is.)

pera írta...

A kommunizmus és a nácizmus összehasonlításáról a legtöbbet Balassa Péternek,a kiváló esztétának Szabadban c. kötetében megjelent írásából tanultam, címe: Egyaránt, de nem egyformán.
A poszt is összehasonlít, számomra kicsit aggályosan...

Studiolum írta...

Gondolj bele, hogy amit aggályosnak tartasz benne, azt nem te látod-e bele korábbi, és más szándékú összehasonlítások alapján.

Marguerite írta...

igen, mozgásba. pont ilyen lába volt a hétévesen milton-kapocs segítségével előállított süni-mobilomnak.
felnőttek szóvá tették hogy így nem maradhat, aminek következtében nyolc lábúra módosítottam.

Tamas DEAK írta...

Hát és ha hatásvadász akarnék lenni, akkor belinkelném az idegborzoló holodomoros képeket, és hamar belátnánk, hogy nemhogy egyaránt, de egyformán is.(Nem vitatva elvben azokat a szempontokat, amiket Studiolum régebben kifejtett a linkelt posztban.)
Vagy az új híreket Észak-Koreából?

pera írta...

Dicséretes aktivizmus..., hajrá!