Kvíz


Ki tudja azonosítani az összes zászlót az 1937-es párizsi világkiállításra kiadott tömegközlekedési tájékoztató címlapján?

8 megjegyzés:

Petrus Augustinus írta...

Egynéhány úgy néz ki, mintha tengerészeti zászlók lennének. Görögöt, japánt, dánt, lengyelszerűséget, lengyelt (indonéziait) egyben egy svarcgelbbel látok. Kicsit nagy a káosz. :)

Marguerite írta...

a felkelő fekete lyuk országa

Pulai Éva írta...

:)
" 410 körül korai utalásokat találhatunk már Plutarkhosznál (46-120) is, aki olyan görög tengeri csatákról tesz említést, amelyekben zászlójelzéseket is alkalmaztak.

900. Bizánci tengerészet; Tengerészeti műveletek során a hajók kapitányaitól elvárták, hogy figyeljék az admirális hajóját, aki parancsait a központi árboc különböző oldalain és magasságain jelezte különböző színű zászlókkal és füsttel. A jelek egy teljes kódja létezett, amellyel a parancsnokoknak és a legénységnek meg kellett ismerkednie.”

1738-ban de la Bourdonnais bevezeti a számozott kódokat a zászlókra. 10 különböző színű zászló jelölte a számokat 0-9-ig. 3 készlet zászló 1000 különböző jelet eredményezett.

1763-ban de Bigot, a Francia Tengerészeti Akadémia megalapítója Brest-ben az első megoldás egy változatát valósította meg. 336 eltérő zászlójelet vezetett be előre meghatározott eseményekhez vagy hajótól hajónak parancsokhoz.

További protokoll szabályokat is alkalmazott, pl.: előkészítő jelzőzászlót az összehangoláshoz, továbbá: a címzettnek meg kellett ismételnie az üzenetet, hogy jelezze, hogy megkapta, vagy a jelismétlő csónakokat vett igénybe, hogy „közvetítsenek” egy jelet a flottának. Mindenegyes jelhez hozzá volt rendelve egy szám, és mindenegyes számhoz egy jel. Köd esetében vagy éjszaka ágyúkat, világítórakétákat és jelzőfényeket használtak kódolt üzenetek továbbítására."
Forrás: http://www.ektf.hu/~forgos/hivatkoz/mediaismeret/jelzs_kdolt_zszlkkal.html

Archives & Collections Society
http://www.aandc.org/research/signalflags1.html

Studiolum írta...

a felkelő fekete lyuk országa: hát az lehetne is, tekintve a világkiállítás megosztott első díjának egyik nyertesét (és akkor mondhatnánk, hogy a franciáknak nem volt gusztusuk az odaillő jelet is beletenni a lyukba)

már Plutarkhosznál is: nem rossz felvetés, de ha így van, milyen hajók vagy jelzések zászlói lennének ezek?

Tamas DEAK írta...

Ahogy Éva írta ezek valóban tengerészeti jelzőzászlók. A PARIS szót alkotják :)

Studiolum írta...

Sportszelet a szerkesztőségben! ;)

Gyerekkoromban Dékány András regényei és tengerész szomszédunk hatása alatt hosszú időn át komolyan készültem a tengerésztiszti hivatásra. Ekkor tanultam meg a tengerészeti zászlójelzéseket is, és nagy örömömre szolgált viszontlátni őket a párizsi tömegközlekedési prospektus borítóján…

Tamas DEAK írta...

Majd együk is meg a sportszeletet egy sörözőben, ha jössz a városba valamikor :)
Egyébként én is hajóskapitány szerettem volna lenni sokáig, amikor Marjai Imre Nagy hajóskönyvét megkaptam.Dehát vízimolnár famíliából ez nem is olyan nagy csoda.

Tamas DEAK írta...

Ja, és a kisebb zászlók 1937-et formálnak.