Elsők

Ebeling Károly, az Alkotmány hajó kapitánya, és Gamsperger Mihály, az Alkotmány kormányosa. 1914 július 30-án, Belgrád ostroma alatt ők lettek az első világháború első magyar (és az egész világháború első) áldozatai.

A Tolnai Világlapja képei

A második világháború (illetve a Szovjetunió elleni háború) első áldozatának Dombrády Loránd és Tóth Sándor kutatásai alapján sokáig Bohacsek Imre nemeskossuthi honvédet tartották, aki a 25. határvadász zászlóalj katonája (lett volna) és 1941. június 28-án esett (volna) el Viszkovnál.


A hadisír.hu adatai alapján valószínűleg elírásról lehet szó, Bohacsek Imre 1942. június 28-án esett el, Voronyezs környékén. (Érdemes volna megtudni Dombrády és Tóth kutatásainak forrását, helyszínét.)

A háború első áldozata valószínűleg Sifrik Gyula szakaszvezető volt, aki a Beszkid-hágónál esett el 1941. június 28-án, az 1. hegyi zászlóalj katonájaként.

Az ő arcképüket nem közölte újság, és a hadisír.hu arcképcsarnokában sem szerepelnek.

5 megjegyzés:

Petrus Augustinus írta...

Ez érdekes, én úgy tudtam, hogy az első világháború első hősi halottja (magyar) a Zimonyból Belgrádba vezető vasúti hídnál esett el. Neve is ismert volt, de most nem jut eszembe.

frijol írta...

Kovács Pál, Bíró Gábor és Veres Imre gyalogosok. 1914. július 29-én estek el a zimonyi vasúti hídnál: http://nagyhaboru.blog.hu/2012/04/25/a_xx_szazadi_vilaghaboru_elso_hosi_halottja

Eddig még nem került elő korábbi adat, de semmi sem kizárt.

Tamas DEAK írta...

Utána is fogok nézni, köszönjük a frissítést !

Tamas DEAK írta...

Egyébként ez a két kép 1916-os forrás. Szóval mélységes mély a múltnak kútja.

Petrus Augustinus írta...

@frijol: Jé ezt a bejegyzést a témavezetőm írta. No igen, rájuk gondoltam. :)

@Tamás: Lehet, h az a forrás túl korai és még nem leltek rá Kovács Pálékra? Az ő hősi halálukat alátámasztó források két vh. közöttiek inkább.