Cserkészlapok

Tavaly ilyenkor az 1942-es orosz frontról adtunk húsvéti jelentést. Úgy tűnik, a hagyomány folytatódik. Idén Dr. Síkhegyi Ferenc – aki nemrég „Núbia piramisainak” kartográfiai családfáját tekintette át – osztja meg velünk néhány húsvéti lapját az orosz frontról, 1941-ből.


Ez a bejegyzés több, korábban érintett témához egyformán kapcsolódik. Képeslapok a cipősdoboz aljáról; a második világháború, a Húsvét és a propaganda keresztútjáról.


Mindegyikük Márton Lajosnak, a cserkészet udvari festőjének a munkája, aki évtizedeken át gyártotta ezeket a lapokat.


Az első képek a jó cserkészek mindennapos helyes magatartására buzdítanak, a keltezés szerint még 1937-ben. A cserkész ahol tud, segít. Befűzi nagyanyónak a cérnát, esőben ernyőt tart a szomszéd kisleány fölé, és bizonyára van csomagcipelős és cicás képe is.


A négy évvel idősebb, 1941-es cserkész már a lövészárokból előbújva lelkendezik együtt a húsvéti tojásfestő nyuszikákkal.


Már baljósabb kép a frontkatonáé, aki ekkor még csak a német csapatok alá rendelt gyorshadtest katonája lehet, s így szembesül a Megváltóval a fronton.


Hamarosan elmúlt a Húsvét. Megkezdődtek a II. magyar hadsereg összeállításához szükséges csapatösszevonások. 1942 Húsvétjáról már nincs képeslap a cipősdoboz alján.

2 megjegyzés:

M. Fehérvári Judit írta...

Van ezekben valami báj! Nekem tetszenek!:)

Marguerite írta...

rettenetes, köszi!