Elnök úr

Dmitrij Rybalko: Régi legenda. Mammutfog [sic!] 5×4 cm, 2010

Kvízkérdés. Ki az, akit egyszerűen csak „Elnök úr” néven ismer a világ?

Nem, nem az Egyesült Államok elnöke. Sőt még csak nem is a magyar miniszterelnök, aki pedig ezekben a percekben veszi át hat hónapra az Európai Unió soros elnöki tisztjét.

A megoldáshoz másolják be a világ legnépszerűbb szájtja, a Google fordítóprogramjába azt a mondatot: Доброе утро Дмитрий Анатольевич! – Jó reggelt, Dmitrij Anatoljevics! Vagy egyszerűen csak kattintsanak ide. Így ni.


De kipróbálhatják jó napottal, jó estéttel és jó éjszakáttal, sőt pusztán a Дмитрий Анатольевич név után tett vesszővel is. Amennyiben Önt Dmitrij Anatoljevicsnek hívják, Önt a Google fordító automatikusan Elnök úrnak fogja szólítani.


De a Google más tekintetben is tudja az illemet. Ha Ön Putyin vagy Medvegyev elnöknek szeretne jó reggelt kívánni, a fordítóprogram automatikusan kiteszi a név elé a „Mr.” megszólítást, nem úgy, mint ha holmi Tolsztojnak vagy Dosztojevszkijnek tennénk tiszteletünket.


S végül hogy ki a legismertebb elnök, azt egyértelműen mutatja az is, kinek a nevével reklámozták még csak nemrégen is az Egyesült Államokban az ismeretlenebb brandet.


Nincsenek megjegyzések: