Kirakós

Mallorca, Szent Bonaventura-kolostor kerengőjének egykori tetőszegély-cserepeiA rejtvény megoldását nehezíti, hogy semmilyen támpontunk sincs hozzá – de a történet szép.

A mallorcai tanyaházak alsó tetőszegélyét a középkor óta gyakran rakták ki festett cserepekkel. Nem tudjuk pontosan, mikor és honnan vették ezt a szokást, de úgy tűnik, talán a hegyi udvarházakból terjedt el szerte a szigeten. A Sóller-völgyben ma is sok fennmaradt emlékét találjuk, de éppígy Muróban, Binissalemben, Esporlesben, Sancellesben is. Mindig nagyon egyszerű, rusztikus stílusú bajelhárító mintákkal díszítik őket, hogy ezáltal védjék a ház tetejét és az alatta lakókat. De Mallorcától igen messze is találni hasonlókat, ahogy ezek a perui Chuquingában talált szép darabok is példázzák.

Most jelent meg Guillem Rosselló Bordoy igen érdekes könyve, a Les teules del claustre (A kolostor cserepei), melyben részletesen bemutatja azokat a 17. századi, s a fentiekkel ellentétben képzett művész által festett cserepeket, amelyeket a llucmajori Szent Bonaventura-kolostorban találtak. Összesen 134 cserépről van szó, amelyek valaha a ferences kolostor nyitott kerengőudvarának tetejét szegélyezték. A cserepek festett ornamentikájában egy-egy betűt rejtettek el, s ezek nyilvánvalóan egy szöveggé álltak össze. Ennek a szövegnek a megfejtése lenne ez a bizonyos rejtvény.

A megfejtést nehezíti, hogy a cserepeket az épület különféle átalakításai során másodlagosan is felhasználták, s a fennmaradt 134 darabból csak az a 64 használható, amelyen még világosan olvasható a festett betű. További 19 cserép olvasata kétséges. De úgy számítják, hogy a kerengő négy oldalán végigfutó cserépsor valaha körülbelül 280 darabból állt. Mallorca, Szent Bonaventura-kolostor kerengőjének egykori tetőszegély-cserepeiEzeknek a számoknak az ismeretében kellene megtalálnunk azt a bibliai mondást, fohászt vagy ferences jeligét, amellyel egykor a kerengő egét keretezték. Lehet, hogy egy rafinált szoftver megkönnyítené a dolgot, de jóval nagyobb segítségünkre volna, ha valamilyen egykorú feljegyzést találhatnánk. A rejtély egyelőre nyitott. Íme az egyes betűk előfordulásának számai, ha valaki próbálkozni akarna:

A .......... 3
B .......... 2
C .......... 3
D .......... 2
E .......... 10
G .......... 1
I ........... 11
L .......... 1
M ........ 4
N ......... 6
O ......... 4
Q .......... 1
R .......... 2
S .......... 2
T .......... 3
V (U) .... 5
X .......... 1

A könyvben, ahonnét a képek is származnak, több információt és hipotézist is találunk, de ezek nem sokat segítenek a megfejtésben. Kíváncsian várjuk, vajon a ferencesek hagyományaiban és szokásaiban jártas valamelyik olvasónk képes lesz-e megbirkózni vele.

Nincsenek megjegyzések: