Diszkréció

Erdélyi Péter Eszkimó cikke Stein Aurélról a GEO 2008 júniusi számában, a Magyar Tudományos Akadémia Stein-honlapjáról (dunhuang.mtak.hu) engedély nélkül átvett képekkel
A Studiolum munkáinak népszerűségét jelzi, hogy a GEO magazinnak a Selyemútról szóló 2008. júniusi számába a nyomtatott magyar változatban egy Stein Aurélról szóló kétoldalas cikket is betoldottak, s ennek három illusztrációját a Studiolum és a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára által készített Stein-honlapról (http://dunhuang.mtak.hu) vették át, mindjárt az első, illetve második lapról.

Kár, hogy a honlap jól megérdemelt népszerűségét a cikk nem fogja tovább növelni, minthogy csak mi tudjuk, hogy onnan származnak a képek. A szerző, Erdélyi Péter Eszkimó ugyanis gondosan elfelejtette feltüntetni forrásukat.

És hogy mi honnan tudjuk? Egyszerű. A három kép közül az első kettőt mi publikáltuk először, míg a harmadik, Stein Aurél arcképe a valóságban éppolyan fekete, mint a másik kettő: mi változtattuk ilyen szépia-tónusúvá a régies hatás kedvéért. Amúgy az első két fotót az Akadémia Keleti Gyűjteménye őrzi egyetlen példányban. Legalább ennyit illett volna megemlíteni egy apróbetűs képaláírásban.

Nincsenek megjegyzések: