Jól ismervén Bandi szívből jövő utálatát a macskákkal szemben, ezúton szeretném megajándékozni egy csekélységgel, amelynek révén talán sikerül valami hasznot felfedeznie bennük, s ezáltal megszeretnie őket. A szöveg a Rupert de Nola – I. Ferdinánd nápolyi királynak (1458-1494), V. (Nagylelkű) Alfonz aragóniai király törvénytelen fiának szakácsa – által összeállított katalán nyelvű receptgyűjteményből származik, amelyet Lybre de doctrina per a ben servir. De tallar e del art de coch (A jó asztal kézikönyve. A hús feldarabolásáról és a szakácsmesterségről) címmel Carles Amorós adott ki 1520-ban Barcelonában.
De menjar de gat rostitLo gat pendras e mataras ço es degollar lo: e quant sia mort leua li lo cap e guarda q[ue] nengu non me[n]jas p[er] la vida: car p[er] ventura tornaria orat: e apres scorxal be e netame[n]t e obrel e fes lo ben net: e quant sie net pren lo e met lo dins en vn drap de li q[ue] sie net e soterral deual terra de manera q[ue] stiga vn jorn e vna nit: e apres trau lo de alli e met lo en ast e vaja al foch a coure: e apres quant coura vntal ab bon all e oli e qua[n]t sia vntat bat lo be ab vna verga e aço faras fins q[ue] sia cuyt vntant y batent: e quant sia cuyt pendras lo e tallaras: axi com si fos vn conill e met lo en vn plat gran e pren del all e oli que sia destemprat ab bon brou de manera q[ue] sia ben clar e lançal damu[n]t lo gat: e apres menja d[e]ll e veuras vna via[n]da singular.
A sült macska elkészítésérőlFogd a macskát s vágd le, azazhogy messed el nyakát. Ennekutána pedig távolítsd el fejét, de ügyelj rá, hogy senki abból semmi szín alatt ne ehessen, mivelhogy könnyűszerrel eszét veszítheti. Azután nyúzd meg alaposan, messed fel, s tisztítsd meg bévül is jól. Minekutána pedig teljességgel megtisztítottad, tekerd tiszta gyolcskendőbe, s tedd el a föld alá, mégpedig olyanképpen, hogy ott egy napot és egy éjszakát időzzön. Aztán vedd elő ismét, húzzad nyársra, s tedd sülni tűz fölé. Sütvén pedig locsolgassad bőven jó aliolival [fokhagymás olajjal], s miközben azt béfelé issza, pálcával veregessed. Hahogy pedig megsült, a nyársról lehúzván darabold fel olyaténképpen, mintha nyúl volna. Azután helyezd nagy tálra, s zsenge aliolit jó húslevesben alaposan elkevervén öntsd a húsra. Ennekutána láss hozzá, s meglátod: fönséges étek.
Bandi elsőrangú pincemester, úgyhogy nem fog neki gondot okozni, hogy megtalálja a fogáshoz leginkább illő bort. Jó étvágyat, égésségédré!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése